Πλατεία Καραϊσκάκη

Πλατεία Καραϊσκάκη

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Η πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκεται κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Άρτας, μπροστά από το 4ο Δημοτικό Σχολείο και απέναντι από τον χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων. Πρόκειται για ένα πάρκο πρασίνου με δέντρα και διαδρομές το οποίο αναδείχτηκε ιδιαίτερα μετά τις εργασίες διαμόρφωσης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος εξωραϊσμού της πλατείας, το 2017. Το έργο είχε προϋπολογισμό 220.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, και περιελάμβανε, εργασίες ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής της παιδικής χαράς με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Παράλληλα τοποθετήθηκαν μία μπασκέτα, παγκάκια, κάδοι και βρύσες σε διάφορα σημεία του χώρου. Το 2020 με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δεντροφύτευση, στο πλαίσο οικολογικής δράσης, κατά την οποία φυτεύτηκαν μια ελιά, μια πορτοκαλιά και μια λεμονιά, ενώ τα δέντρα υιοθέτησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
Η πλατεία είναι αφιερωμένη στον αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης του 1821 Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον ανδριάντα του οποίου φιλοξενεί. Πρόκειται για ορειχάλκινο άγαλμα, που στέκει σε διασκελισμό. Κινείται ελαφρά προς τα εμπρός όπως δηλώνει το ανασηκωμένο αριστερό του πόδι και το έντονα λυγισμένο δεξί του χέρι. Την κίνηση του σώματος ζωντανεύουν οι πτυχώσεις της φουστανέλας. Στο αριστερό χέρι κρατά ξίφος, ενώ ένα σπαθί και δύο πιστόλες είναι τοποθετημένες στο πλατύ σαλάχι του (ζωνάρι που φορούσαν στη μέση οι καπεταναίοι, κατάλληλο για να στερεώνονται τα όπλα).
Το άγαλμα πατά πάνω σε κυβόσχημη μαρμάρινη βάση που στην κύρια όψη φέρει μεγαλογράμματη επιγραφή:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΤΟΥ 1821
ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΕΙΣ ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑΝ ΑΡΤΗΣ
Η επιγραφή συμπληρώνεται από τη φράση που αποδίδεται στον ίδιο:
«Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα»

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ιάσωνα Παπαδημητρίου (Βόνιτσα 1911-Αθήνα 1976), το 1973. Ο δημιουργός το εμπνεύστηκε από την προσωπογραφία του ήρωα όπως τη ζωγράφισε το 1826 ο Karl-Krazeise. Ο Ιάσωνας Παπαδημητρίου είναι γνωστός, κυρίως για τα πολλά του γλυπτά και ηρώα, προτομές ανδριάντες και ταφικά μνημεία. Ο ίδιος φιλοτέχνησε και τον ανδριάντα του Ναπολέοντα Ζέρβα, στην ομώνυμη πλατεία της Άρτας.
Το μνημείο του Γεώργιου Καραϊσκάκη αποτελεί φόρο τιμής προς τον ήρωα από την γενέτειρα του. Η συντήρηση και ανάδειξη του αγάλματος συμπεριλήφθηκε στα έργα διαμόρφωσης και αναβάθμισης της πλατείας το 2017.
Στη γιορτή της 25ης Μαρτίου γίνεται από το Δήμο Αρταίων κατάθεση στεφάνων στο άγαλμά του.

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!