Πλατεία Κιλκίς

Πλατεία Κιλκίς

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Η πλατεία Κιλκίς βρίσκεται ένα οικοδομικό τετράγωνο βόρεια της πλατείας Σκουφά. Διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στη θέση οθωμανικού νεκροταφείου που καταλάμβανε μεγάλη έκταση, στο δυτικό άκρο της κεντρικής αγοράς, το λεγόμενο Ρωμιοπάζαρο. Πιο κάτω ήταν η συνοικία, Μουχούστι όπου βρισκόταν το σεράι του Τούρκου διοικητή και γινόταν το ετήσιο παζάρι, κάθε Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τον Σωτήριο Σαρλή, σε άρθρο του στο ιστότοπο ειδήσεων «Τα νέα της Μικροσπηλιάς 24», η πλατεία Κιλκίς λεγόταν αρχικά «πλατεία Γαρουφαλιά» επειδή χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Γαρουφαλιά, δύο φορές δήμαρχο της Άρτας (1895-1899 και 1903-1907). Στον ίδιο άλλωστε οφείλονται πολλά έργα υποδομής, κάποια από τα οποία είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως η ευθυγράμμιση του Ρωμιοπάζαρου, σήμερα οδός Σκουφά, στο άκρο του οποίου αναπτυσσόταν η πλατεία.
Το σημερινό της όνομα το έλαβε μετά το 1913 προς τιμή των πεσόντων στη μάχη του Κιλκίς (12-21 Ιουνίου 1913). Αναφέρεται ότι στην πλατεία είχε συγκεντρωθεί σώμα στρατού για να σταλεί ως ενίσχυση στη μάχη που διεξάγονταν μεταξύ Κιλκίς και Λαχανά, ανάμεσα στις ελληνικές και στις βουλγαρικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού πολέμου. Η μάχη έληξε με ελληνική νίκη και την απελευθέρωση του Κιλκίς. Ήταν, ωστόσο από τις φονικότερες μάχες της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος κι ,έτσι από το στράτευμα που έφυγε από την αρτινή πλατεία ελάχιστοι γύρισαν πίσω. Τον τόπο που πέσανε οι άγνωστοι στρατιώτες και τους ίδιους έμεινε να θυμίζει το τοπωνύμιο, «Κιλκίς»
Την πλατεία επέκτεινε και ηλεκτροδότησε ο Μιχαήλ Πατσαλιάς που διετέλεσε δήμαρχος τα έτη, 1914 ως 1925.
Δίπλα στην πλατεία Κιλκίς υπήρχε ομώνυμο κέντρο διασκέδασης το οποίο λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης άλλαζε ιδιοκτήτες και ύφος, μέχρι που μετατράπηκε σε κινηματογράφο και άλλαξε και το όνομά του σε «Ορφέα». Ο ισχυρισμός ότι το κέντρο είχε ονομαστεί «Κιλκίς» πριν από την πλατεία δεν ευσταθεί.
Στην πλατεία βρισκόταν παλαιότερα ο υπεραστικός σταθμός ΚΤΕΛ .
Ο Σωτήρης Σαρλής στο άρθρο του «Άρτα, η Ιστορία της πλατείας Κιλκίς» στον αναφερθέντα ειδησιογραφικό ιστότοπο, δίνει μια νοσταλγική, λεπτομερή περιγραφή της πλατείας του προηγούμενου αιώνα:
«Εμείς θυμόμαστε την πλατεία Κιλκίς ήσυχη, απόμερη, χαμηλών τόνων, λιγότερο κοσμική, χωρίς φωταψίες, με την πιάτσα των ταξί, το πρακτορείο των ΚΤΕΛ, τη φωτεινή επιγραφή των τσιγάρων Παπαστράτος, την ταβέρνα ψησταριά του Χαρμπή Σφήκα (στη παλιά της θέση κολλητά με το πρακτορείο), τις αποθήκες του Δεβέκου και πιο κάτω το χάνι του Γεωργόπουλου. Αργότερα όταν η οδός ανεξαρτησίας άνοιξε μέχρι τη Μαξίμου Γραικού, η ταβέρνα μεταφέρθηκε δίπλα, αμέσως μετά ήταν το μαγαζί του Δημητριάδη με τα ηλεκτρικά, η είσοδος του κινηματογράφου ΡΕΞ και το παραδοσιακό μπουγατσοπωλείο «ιδανικόν» στη γωνία.
Από την άλλη μεριά στη Σκουφά ήταν το ξενοδοχείο ΕΛΛΑΣ. Συνολικά τέσσερα ζαχαροπλαστεία των ξαδελφών Σκανδάλη έβγαζαν τραπέζια και σέρβιραν πελάτες στην πλατεία. Ανάμεσα στα τραπέζια με θέα στο δρόμο, υπήρχε τρίπτυχο ταμπλό όπου οι κινηματογράφοι της πόλης διαφήμιζαν τις ταινίες που παίζονταν, με φωτογραφίες και αφίσες.»
Και συνεχίζει για να δώσει μια πληροφορία που λίγοι ξέρουν, ότι η πλατεία έχει και ένα δεύτερο όνομα, τη λένε και «Ανεξαρτησίας».
Σήμερα η πλατεία Κιλκίς δένει οργανικά στον εκσυγχρονισμένο οικοδομικό ιστό της πόλης.

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!