Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοτική Πινακοθήκη

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης » εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής, στην οδό Νικ. Πλαστήρα, αρ. 13. Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μία φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις περιοδικές εκθέσεις.
Η μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα, κυρίως σύγχρονων επώνυμων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι Μυταράς, Μπότσογλου, Πατρασκίδης, Ψυχοπαίδης, Μήλιος κά, καθώς και ορισμένων ξένων.
Η συνεχής διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων , ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας μόνιμης συλλογής, οι ξεναγήσεις , τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μερικές από τις υπηρεσίες της Πινακοθήκης που έχει ως απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και τη διαρκή και ενεργή παρουσία της στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης μας.
Οι περιοδικές εκθέσεις που έχουν λάβει χώρα στην Πινακοθήκη μέχρι τώρα έχουν ανοίξει δίοδο γνωριμίας του κοινού της Άρτας με την τέχνη και γενικότερα, έχουν διευκολύνει τη συνεχή προσέγγιση του πολιτισμού. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν εικαστικά δρώμενα και σημαντικοί καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στην Πινακοθήκη όπως ο Βασίλειος Σταύρου, οι μαθητές του Μόραλη Απόστολος Τσιρογιάννης& Δημήτρης Ράτσικας, πολλοί καλλιτέχνες απόφοιτοι Α.Σ.Κ.Τ., η Εύα Μελά- πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης (καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.) με την έκθεση γλυπτών του ‘Η Πομπή’, ο Κωστής Σχιζάκης σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης, ο Κώστας Μπαλάφας με έκθεση φωτογραφιών του, κ.ά.
Η σημαντικότερη έκθεση που διοργανώθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας (4 Δεκεμβρίου 2021- 6 Φεβρουαρίου 2022) είναι η παρουσίαση έργων του Μόραλη με τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Στην γενέτειρα». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με την συνεργασία του Δήμου Αρταίων & της «Εταιρείας Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης».
Στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας δόθηκε το όνομα του Γιάννη Μόραλη, ως ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο νεοέλληνα καλλιτέχνη από την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα, το 1916. Εκδηλώνοντας από νωρίς την αγάπη του για την ζωγραφική, παρακολουθούσε στα μαθητικά του χρόνια, τις κυριακάτικες παραδόσεις ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου και εισήχθη, ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις, το 1931. Για μια δεκαετία ο Γιάννης Μόραλης σπουδάζει ποικίλες εκφράσεις της γραπτής τέχνης διαμορφώνοντας, σταδιακά το προσωπικό του ύφος, ξεχωριστό και διαγνώσιμο, σήμερα με την πρώτη ματιά. Μελέτησε ζωγραφική και χαρακτική, στην Αθήνα και τοιχογραφία και ψηφοθετική στο Παρίσι κάτω από την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων, όπως οι Δημήτριος Γερανιώτης, Κωνσταντίνος Παρθένης και Ουμβέρτος Αργυρός, Γιάννης Κεφαλληνός, CharlesGuérin, Henri-MarcelMagneκά. Επέστρεψε στην Ελλάδα με την κήρυξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου για να στρατευτεί και έκτοτε παρέμεινε στη χώρα του δημιουργώντας τα ξεχωριστά έργα τέχνης που πλουτίζουν την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα της εποχής. Υπήρξε και ο ίδιος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλώ Τεχνών της Αθήνας, ενώ ένα από τα πλέον γνωστά του έργα είναι η εγχάρακτη σύνθεση στον εξωτερικό τοίχο του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα. Έντονα δημιουργικός είχε πλούσια και ποικίλη καλλιτεχνική παραγωγή με προσωπικά χαρακτηριστικά που αποκρυσταλλώνονται βαθμιαία. Επιπλέον του απονεμήθηκαν διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά του τον οδήγησαν να ασχοληθεί και με άλλες τέχνες όπως η κεραμική, η εικονογράφηση και η σκηνογραφία που τον έφεραν στο ελληνικό χορόδραμα του Εθνικού Θεάτρου και στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2681024946
Facebook: Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»
E-mail: [email protected]

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!