Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης είναι η κεντρική πλατεία – πάρκο της Άρτας, επί της οδού Σκουφά, κοντά στην πλατεία Μονοπωλίου. Είναι περισσότερο γνωστή ως πλατεία Αγίου Δημητρίου, εφόσον εκεί βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Συνδέθηκε με την Εθνική Αντίσταση εξαιτίας του ομώνυμου μνημείου που ανεγέρθηκε έξω, ακριβώς από την εκκλησία, το 2005. Είναι ευρύχωρη, πλακόστρωτη με δέντρα και περιβάλλεται από καταστήματα, υπηρεσίες και καφετέριες.
Το μνημείο πεσόντων Εθνικής Αντίστασης (1941 – 1945) αποτελείται από δύο μαρμάρινες, ορθογώνιες πλάκες τοποθετημένες πλάγια, η μία πάνω στην άλλη. Στην επιφάνεια της ανώτερης πλάκας έχει προσαρμοστεί ορειχάλκινη σύνθεση μορφών σαν σε έξεργο ανάγλυφο. Η σύνθεση αποδίδει μια γυναικεία φτερωτή μορφή με χαρακτηριστικά Νίκης, Ελευθερίας και Ειρήνης, να βαδίζει προς τα εμπρός κρατώντας ψηλά ένα περιστέρι. Πίσω της την ακολουθούν δύο πολεμιστές βαστώντας τα όπλα τους. Η σύνθεση κλείνει στο τέλος, με έναν αγωνιστή πεσμένο στο έδαφος και μια γυναικεία μορφή να σκύβει επάνω του.
Η κατώτερη πλάκα φέρει επιγραφή προς τιμή των πεσόντων στην εθνική αντίσταση, συνοδευόμενη από στίχους του Κωστή Παλαμά:
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ
1941 – 1945
«Η μεγαλοσύνη στα έθνη
δεν μετριέται με το στρέμμα
με της καρδιάς το πύρωμα
μετριέται και με το αίμα»
Κωστής Παλαμάς

Οι δύο πλάγιες πλάκες πατούν πάνω σε μαρμάρινη, χαμηλή, ορθογώνια βάση.
Μια μεταλλική πλάκα προσαρμοσμένη στο πίσω μέρος του μνημείου δίνει πληροφορίες για το χρόνο και τον λόγο ανέγερσής του:
ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
1941 – 44 Ν. ΆΡΤΑΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2005
ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη, Δημήτριο Τσιρογιάννη. Γεννημένος 1974, σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Άρτα, τα Ιωάννινα, η Ύδρα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Αίγινα. Έργα του έχουν τοποθετηθεί και σε δημόσιους χώρους, εκτός από την Άρτα, στη Λέσβο και στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Η πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, είναι η πλέον πολυσύχναστη πλατεία της Άρτας, σημείο συναντήσεων και ποικίλλων εκδηλώσεων.

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!