Μιχάλης Περάνθης

Μιχάλης Περάνθης

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο Μιχάλης Περάνθης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχάλη Γ. Παπαδόπουλου) ήταν ποιητής, πεζογράφος και κριτικός, από τους σπουδαιότερους της νεώτερης ελληνικής γραμματείας, ο οποίος γεννήθηκε στην Άρτα το 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1984.

Παρακολούθησε τα μαθήματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου στη γενέτειρά του και το 1934 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, από όπου και αποφοίτησε το 1941.

Ήδη από το 1933 είχε δημοσιεύσει στίχους του στις εφημερίδες Μαθητικός Τύπος και Ελεύθερος Λόγος στην Άρτα και το 1935 βραβεύθηκε από την Ηπειρωτική Εταιρεία για μια συλλογή λαογραφικού υλικού που είχε συγκεντρώσει από τα μαθητικά του χρόνια. Επαγγελματικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διευθυντής διαφόρων εγκυκλοπαιδειών. Διατέλεσε επίσης σύμβουλος του Υπουργείου Προεδρίας επί πνευματικών θεμάτων.

Από το 1949 επιδόθηκε συστηματικά στη λογοτεχνία. Έγραψε ποιήματα, αναγνώσματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, χρονογραφήματα, κριτικές βιβλίων, θεάτρου και κινηματογράφου, ιστορικά και παιδικά μυθιστορήματα, ιστορικά έργα, μελέτες και ανθολογίες. Συνολικά ο Μιχάλης Περάνθης έγραψε περισσότερα από σαράντα βιβλία, τα οποία με την επανακυκλοφορία τους ξεπερνούν τις εβδομήντα εκδόσεις.

Multimedia

Click to listen highlighted text!