Γιώργος Κοτζιούλας

Γιώργος Κοτζιούλας

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο Γιώργος Κοτζιούλας (1909 – 29 Αυγούστου 1956) ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, με σημαντική συνεισφορά στην Εθνική Αντίσταση. Γεννήθηκε στην Πλατανούσσα (Ραψίστα) της Ηπείρου. Εκεί τέλειωσε το Δημοτικό και στη συνέχεια το Σχολαρχείο στο Καλέντζι Ιωαννίνων και το Γυμνάσιο στην Άρτα. Οι εμπειρίες του από την προσπάθεια να μορφωθεί μέσα σε συνθήκες έσχατης φτώχειας περιγράφονται συγκινητικά στο αφήγημα «Από μικρός στα γράμματα».

Το 1926 πήγε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν ως διορθωτής και μεταφραστής σε αθηναϊκά περιοδικά και εφημερίδες. Η σκληρή δουλειά, η ανέχεια και οι στερήσεις αδυνάτισαν τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση, αρρώστια η οποία τον ταλαιπώρησε στην υπόλοιπη ζωή του.

Τελικά πήρε το πτυχίο του το 1938 και λίγο αργότερα επέστρεψε στη γενέτειρά του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και οργάνωσε το καλλιτεχνικό τμήμα της 8ης Μεραρχίας, του οποίου ήταν διευθυντής από το 1943 ως το 1945. Το 1944 ίδρυσε θεατρικό θίασο, τη «Λαϊκή Σκηνή», με τον οποίο περιόδευε στις ελεύθερες περιοχές της Ηπείρου, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο θέατρο στα βουνά.

Ο Κοτζιούλας ως ποιητής διακρίνεται για την ευχέρεια στο μετρικό στίχο και τις εύστοχες

ομοιοκαταληξίες του. Τα πεζά του είναι κυρίως βιωματικά και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και οι μεταφράσεις που έκανε σε έργα κλασικών συγγραφέων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους «Αθλίους» του Βίκτωρος Ουγκώ.

Μετά το θάνατό του, η οικογένεια και οι φίλοι του συγκέντρωσαν το έργο του. Τα «Άπαντά» του κυκλοφόρησαν σε τρεις τόμους. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα ποιήματα της προπολεμικής περιόδου (1928-1942), ο τρίτος τόμος ποιήματα εμπνευσμένα από την Εθνική Αντίσταση (1943- 1956) κι ο δεύτερος τόμος τα πεζά.

Multimedia

Click to listen highlighted text!