Σεραφείμ Ξενόπουλος

Σεραφείμ Ξενόπουλος

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεραφείμ Ξενόπουλος εξελέγη στις 27 Ιανουαρίου 1864 Μητροπολίτης Άρτης. Σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα, σημάδεψε με την παρουσία του την πνευματική ζωή της Άρτας, αφήνοντας ένα πλούσιο ποιμαντικό και συγγραφικό έργο.

Αξίζει να μνημονεύσουμε το «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης και Πρεβέζης», στο οποίο με λεπτομερή τρόπο παρουσιάζει την ιστορία των προαναφερόμενων περιοχών, ενώ δεν παραλείπει να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την παρουσία του οθωμανικού αλλά και του ρωμανιώτικου εβραϊκού στοιχείου στην πόλη πριν και μετά την Απελευθέρωση”.

Εργάστηκε με ζήλο για την ανάδειξη της Μητρόπολης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων της επαρχίας του και την αναστήλωση των μονών, όπως την ερειπωμένη βυζαντινή μονή της Παναγίας του Μπρυώνη (1238), στο Νεοχωράκι της Άρτας. Επί των ημερών του έγινε η ειρηνική απελευθέρωση της Άρτας (24-6-1881) από τον οθωμανικό ζυγό.

Με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Ξενόπουλο σχετίζεται το άνοιγμα του τάφου της Αγίας Θεοδώρας.

Αναφέρει το Χρονικό της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων ότι, επειδή πολλοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη των λειψάνων της Αγίας και υποστήριζαν τα είχαν κλέψει οι Φράγκοι, ο τότε Μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος έδωσε εντολή να ανοιχτεί ο τάφος της. Έτσι στις 20 Μαρτίου 1873, αφού έψαλαν την παράκληση της Αγίας ο ιερός κλήρος, ο ευσεβής λαός, οι πρόκριτοι της Άρτας και οι πρόξενοι της Ρωσίας και της ελεύθερης Ελλάδας, άνοιξαν τον τάφο και με ευλάβεια συνέλεξαν τα λείψανα της Αγίας.

Multimedia

Click to listen highlighted text!