Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα στις 23 Απριλίου του 1916. Έζησε στην Πρέβεζα μέχρι το 1922, όπου ήταν διορισμένος ο πατέρας του ως φιλόλογος και το 1927 φεύγει με την οικογένειά του για την Αθήνα. Η καλλιτεχνική του ροπή φάνηκε από πολύ νωρίς και το 1931 προετοιμάζεται για τις εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου τελικά θα γίνει δεκτός και θα σπουδάσει ζωγραφική και χαρακτική δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής.
Το 1936 αποφοιτά από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και φεύγει για τη Ρώμη και το Παρίσι, αλλά το 1939 αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, λόγω του
Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1949 μαζί με αρκετούς ακόμα Έλληνες ζωγράφους (Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Νικολάου, Εγγονόπουλος) συμμετείχε στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός». Στη δεκαετία του ΄50 άρχισε η συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Εθνικό Θέατρο, ενώ η πρώτη του προσωπική έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο το 1959.
Το έργο του Μόραλη περιλαμβάνει εικονογραφήσεις βιβλίων, εξώφυλλα δίσκων, γλυπτά, τοιχογραφίες, σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο και μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος.
Ένα από τα πιο εμβληματικά του έργα είναι ο διάκοσμος του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα, ενώ εξαιρετικές είναι οι συνθέσεις του στο σταθμό του Πανεπιστημίου στο μετρό της Αθήνας.
Ο Μόραλης έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα, μεγάλος δάσκαλος ζωγραφικής και χαρακτικής που κατοχυρώθηκε ως βασικός εκπρόσωπος της γενιάς του ’30.
Η Άρτα τιμήσε το μεγάλο αυτό καλλιτέχνη δίνοντας το όνομά του στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης: η πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μια φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις.