Μάξιμος Γραικός

Μάξιμος Γραικός

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Τριβώλης και γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470 μ.Χ. περίπου. Η οικογένεια Τριβώλη ήταν οικογένεια λογίων και στα 14 περίπου χρόνια του οι γονείς του τον στέλνουν στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσει τη μάθησή του. Στα 1492 φτάνει στη Φλωρεντία, όπου σπούδασε κοντά στο διαπρεπή Έλληνα φιλόλογο της εποχής Ιωάννη Λάσκαρη.

Μετά από μικρή παραμονή στο μοναστήρι του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία, ο Μιχαήλ πηγαίνει στη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ως απλός μοναχός επιδόθηκε στη μελέτη χριστιανών συγγραφέων στην πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής, μέχρι που το 1515 μετέβη στη Μόσχα για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής και των Βιβλίων των Αγίων Πατέρων από τα ελληνικά στα ρωσικά.

Με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε στενές σχέσεις με τις πιο επιφανείς φυσιογνωμίες της ρωσικής πνευματικής κοινωνίας. Συγχρόνως όμως άρχιζε να δημιουργεί τους εχθρούς.

Το 1524 – 25 διατάχθηκε η σύλληψή του. Του επιφυλάχθηκε μια θεαματική δίκη, όπου κατηγορήθηκε για αίρεση, μαγεία και συνωμοσία κατά του Ηγεμόνα και καταδικάστηκε σε εγκλεισμό σε μοναστήρι ως αιρετικός. Μόλις το 1548 ελευθερώθηκε και πήγε να ζήσει στη μονή Αγίας Τριάδος έξω από τη Μόσχα – στο σημερινό Ζαγκόρσκ – όπου αναπαύθηκε το 1560.

Το 1988 ο Μάξιμος ανακηρύχθηκε επίσημα Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία. Το 1997 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος Δ΄ παρέλαβε από τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Αλέξιο τεμάχιο ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου, το οποίο υποδέχτηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα ο λαός της πόλης και βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό που έχει κτιστεί για να τιμά το όνομά του στην περιοχή «Τρίγωνο» της Άρτας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μάξιμος ο Γραικός, «ο Διαφωτιστής των Ρώσων», επέστρεψε στην πόλη που τον γέννησε.

Multimedia

Click to listen highlighted text!