Πλατεία Σκουφά

Πλατεία Σκουφά

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Η πλατεία Σκουφά βρίσκεται στο κέντρο της Άρτας, νοτιοανατολικά της πλατείας Κιλκίς και απέναντι από τον επιβλητικό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, έργο του Δεσπότη της Ηπείρου, Νικηφόρου Α΄. Καταλαμβάνει μια οικοδομική νησίδα που ορίζεται από τις οδούς Σκουφά, Ορλάνδου και Γεωργίου Πάχη.
Όπως και η ομώνυμη οδός, αλλά και ο φημισμένος Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Ο Σκουφάς», η πλατεία φέρει το όνομα του Νικολάου Σκουφά, ενός από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, μαζί με τους Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Γεννημένος στο Κομπότι της Άρτας, το 1779, έλαβε το όνομα «Σκουφάς» ως παρατσούκλι από τους ίδιους τους Αρτινούς, λόγω της ενασχόλησής του με την κατασκευή σκούφων, κατά τα πρώτα επιχειρησιακά του βήματα, στην Άρτα.

Η πλατεία Σκουφά σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο, Ζακυνθινό αρχιτέκτονα, Διονύση Ζήβα (1928-2018) και κατασκευάστηκε από τον εργολάβο της εποχής, Ανδρέα Σιαμαντά. Στα βορειοανατολικά της βρίσκεται το κτήριο Γαρυφαλλιά, που σήμερα αποτελεί κληροδότημα στον Σύλλογο «Ο Σκουφάς», ενώ η ανατολική της πλευρά γεμίζει με τα τραπεζάκια του καφέ, «εν Άρτη».
Ο χώρος οργανώνεται σε τρία επίπεδα που επικοινωνούν με σκαλοπάτια. Κυριαρχούν οι καθαρές γραμμές, οι λιτές επιφάνειες και ο ασβεστόλιθος που διακόπτεται από παρτέρια πρασίνου και πεζούλια.

Ο τομέας Πρασίνου του Δήμου Αρταίων σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού πραγματοποίησε, το 2012 εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης του κάτω μέρους της πλατείας Σκουφά. Στο πλαίσιο των εργασιών επανέφεραν το αρχικό σχέδιο της πλατείας το οποίο είχε αλλοιωθεί από διάφορες επεμβάσεις. Επιπλέον, προχώρησαν στον ηλεκτροφωτισμό, στην κατασκευή ρείθρων και την εγκατάσταση του υπόγειου αρδευτικού συστήματος, καθώς και στην φύτευση καλλωπιστικών φυτών.
Η θέση της και το μέγεθός της, την καθιστά μια τις πιο αναγνωρίσιμες και πολυσύχναστες πλατείες της πόλης. Ενσωματωμένη στον κεντρικό οικοδομικό ιστό, με τα μαγαζιά, τα περίπτερα, το μπουγατσοπωλείο και τα καφενεία, είχε πάντα χαρακτήρα λαϊκής πλατείας με απούσα, σχεδόν την αστική τάξη. Η περιοχή αποτελούσε στέκι του λαϊκού Αρτινού ποιητή, Αποστόλη Καραπάνου (1899-1955).
Σήμερα στην πλατεία οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ νεολαιών, σύγχρονες και παραδοσιακές μουσικές σκηνές, χριστουγεννιάτικα παραμύθια, εκθέσεις μοτοσυκλέτας, κ.ά.

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!