Αξιοθέατο - Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η αρχαία Αμβρακία (πεζοπορία)

Φωτογραφία Διαδρομών
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  1. 1

    Αξιοθέατο - Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

    Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

  2. 2

    Αξιοθέατο - Δυτική Νεκρόπολη Αρχαίας Αμβρακίας

    Δυτική Νεκρόπολη Αρχαίας Αμβρακίας

  3. 3

    Αξοθέατο - Μικρό Θέατρο Αμβρακίας

    Μικρό Θέατρο Αμβρακίας

Η Αμβρακία, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ήταν κτισμένη στις όχθες του ποταμού Άραχθου στην ίδια θέση με τη σημερινή Άρτα. Ιδρύθηκε το 625 π.Χ. από τους Κορίνθιους και στην ακμή της αριθμούσε περί τους 100.000 κατοίκους.

Η Αμβρακία ως κορινθιακή αποικία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και ναυτική ισχύ, όπως προκύπτει από τα αρχαία κείμενα και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Διέθετε ένα από τα καλύτερα πολεοδομικά συστήματα της αρχαιότητας. Κατά τους Περσικούς πολέμους έλαβε μέρος με επτά πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και με πεντακόσιους οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών. Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β΄ κατέλαβε την πόλη. Το 295 π.Χ. η Αμβρακία παραχωρήθηκε από τους Μακεδόνες στον Πύρρο, ο οποίος την έκανε πρωτεύουσα του βασιλείου του κι από αυτή εξορμούσε για τις εκστρατείες του στη λοιπή Ελλάδα και την Ιταλία. Ο Πύρρος γέμισε την Αμβρακία με μνημειώδη κτίσματα και ναούς.

Το 167 π.Χ. οι Ρωμαίοι λεηλατούν και καταστρέφουν τις πόλεις της Ηπείρου, η Αμβρακία καίγεται και γκρεμίζονται τα τείχη της, με αυτό να σημαίνει και το τέλος της ένδοξης πόλης.

Στοιχεία της ιστορίας της αρχαίας Αμβρακίας βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει και ο ίδιος αυτή την εμπειρία. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κατανοήσει τη σημασία που είχε η πόλη κατά τους προχριστιανικούς χρόνους, καθώς η πόλη διέθετε σημαντικά κτίσματα, απομεινάρια των οποίων υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η αρχαία Αμβρακία δεν είναι κάτι που ξεπήδησε ξαφνικά στην περιοχή, αλλά δημιουργήθηκε μέσα από διαδικασίες αιώνων, λόγω της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης: βρισκόταν δίπλα σε ποτάμι, κοντά στη θάλασσα και στο «σβήσιμο» της οροσειράς της Πίνδου προς τον κάμπο της περιοχή. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και μάλιστα κατά την ακμή της ήταν πρωτεύουσα ενός βασιλείου που εκτεινόταν σε όλη τη σημερινή Ήπειρο και μέχρι την Επίδαμνο.

Click to listen highlighted text!