Ιερός Ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας

Ιερός Ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο βυζαντινός Ναός της Παρηγορήτισσας είναι ένα αξιοθαύμαστο μνημείο της βυζαντινής περιόδου. Κτισμένος στα τέλη του 13ου αιώνα μ.χ. (1285 – 1289) στη δυτική πλευρά του λόφου της Περάνθης, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Το εξωτερικό του Ναού θυμίζει έργο της Ιταλικής Αναγέννησης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η οροφή του Ναού με τους πέντε τρούλους, από τους οποίους ο κεντρικός στηρίζεται πάνω σε διπλούς κίονες και δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται.

Ο επισκέπτης αξίζει να δώσει προσοχή στη βόρεια αψίδα, όπου εικονογραφείται η Γέννηση του Ιησού Χριστού και γύρω του στέκουν μορφές αγίων, μάγων, ποιμένων, ευαγγελιστών και προφητών.

Οι διαστάσεις του μνημείου είναι εντυπωσιακές: το μήκος των πλευρών και το ύψος του Ναού ξεπερνούν τα 20 μέτρα, ενώ ο τρούλος έχει εξωτερική διάμετρο 7 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα!

Σύμφωνα με το θρύλο, μετά από λογομαχία ο πρωτομάστορας και ο βοηθός του έπεσαν από τη στέγη του ναού και τα σώματά τους μεταμορφώθηκαν στις δύο πέτρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εκκλησίας. Η Παναγία φανερώθηκε στη μητέρα του βοηθού για να την παρηγορήσει για τον άδικο χαμό του γιου της κι έτσι πήρε ο Ναός το όνομά του.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Δείτε επίσης:

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης

Πληροφορίες από το Σύστημα Περιήγησης Μνημείων © EpirusTreasures.gr της Περιφέρειας Ηπείρου

Multimedia

Click to listen highlighted text!