Βασιλιάς Πύρρος

Βασιλιάς Πύρρος

Banner Χρήσιμα
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όταν κάποτε ο Αντίγονος ρωτήθηκε ποιος είναι ο καλύτερος από τους στρατηγούς, απάντησε «Ο Πύρρος, αν γεράσει». Ο δε Αννίβας κατέτασσε πρώτο τον Πύρρο ως προς την εμπειρία και επιδεξιότητα, δεύτερο τον Σκιπίωνα και τρίτο τον εαυτό του.

Ο Πύρρος Α΄(318 π.Χ. – 272 π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών, ελληνικού φύλου που κατοικούσε στην Ήπειρο, καθώς κι ένας από τους σπουδαιότερους ηγεμόνες της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. Θεωρείται κορυφαίος στρατηγικός νους, ένας από τους λαμπρότερους της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Είναι ο μόνος που έχει συγκριθεί για τη στρατηγική του ικανότητα και τον ηρωισμό του με το Μέγα Αλέξανδρο, με τον οποίο ήταν μάλιστα συγγενείς.

Η επεκτατική του φιλοδοξία τον οδήγησε στις περίφημες εκστρατείες εναντίον των Ρωμαίων, οι οποίες δεν είχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο μεγάλος βασιλιάς. Οι νικηφόρες, αλλά αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Ιταλία και Σικελία, δεν ήταν αρκετές για να εδραιώσουν την κυριαρχία του Πύρρου στην περιοχή, μας κληροδότησαν δε την περίφημη έκφραση «Πύρρειος νίκη», μία νίκη δηλαδή με τόσες πολλές απώλειες ώστε να θεωρείται ουσιαστικά ήττα.

Ο Πύρρος βέβαια δε στάθηκε μόνο στο επεκτατικό του όραμα, άλλα έδωσε βάρος στην ανάπτυξη των πόλεων της Ηπείρου. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στην Αμβρακία και οικοδόμησε ναούς, θέατρα, μνημεία και αγάλματα. Η Αμβρακία γνώρισε μεγάλη άνθιση, όντας πρωτεύουσα ενός κράτους που άρχιζε από την Επίδαμνο – το σημερινό Δυρράχιο – και περιελάμβανε την Κέρκυρα, ολόκληρη την Ήπειρο.

Μολονότι λοιπόν απέτυχε να εδραιώσει την εξουσία του στην Ιταλία, ο Πύρρος επέκτεινε το κράτος του στην Ελλάδα, καθιστώντας το υπολογίσιμη δύναμη για 35 περίπου χρόνια. Μετά το θάνατό του, ο σύντομος ρόλος της Ηπείρου στο προσκήνιο της ελληνικής ιστορίας τελείωσε.

Multimedia

Click to listen highlighted text!