Αξιοθέατο - Ναός Μαξίμου του Γραικού

Ναός Μαξίμου του Γραικού

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Ο Ι.Ν. του Αγίου Μαξίμου του Γραικού εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στην περιοχή Τρίγωνο της Άρτας. Πρόκειται για τον πρώτο ναό που ιδρύεται προς τιμή του αγίου στην γενέτειρά του. Έργο δαπανηρό και επιβλητικό, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έχει βαρύνουσα σημασία για την πόλη, καθώς ο Άγιος Μάξιμος είναι από τις σημαντικότερες μορφές του 16ου αιώνα με φήμη που ξεπερνά τα στενά όρια της Ελλάδας. Προσωπικότητα φωτισμένη, σημάδεψε την πνευματική ζωή και την ορθόδοξη θεολογία. Γνωστός ως Άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, έχει χαρακτηριστεί «μεταρρυθμιστής των Ρώσων», ενώ οι ίδιοι οι Ρώσοι τον αποκαλούν Maksim Grek, δηλαδή Μάξιμος ο Γραικός.
Ο σύγχρονος του, Ρώσος καθηγητής της φιλοσοφίας, Μιχαήλ Γκρομόφ, γράφει γι’ αυτόν: «ως άξιος συνεχιστής του υψηλού ελληνικού πολιτισμού, ο Άγιος Μάξιμος δικαιωματικά έγινε σοφός φιλόσοφος και διάσημος συγγραφέας της ρωσικής γης, που πρόσφερε τα μέγιστα στην εξέλιξη του πολιτισμού μας».
Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιανουαρίου, ενώ το λείψανο του που φυλάσσεται στην εκκλησία, τίθεται σε προσκύνηση από τους πιστούς.
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Μαξίμου του Βατοπεδινού ή Γραικού: Ο Άγιος Μάξιμος, ο κατά κόσμον, Μιχαήλ Τριβώλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 μ.Χ. όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του, Μανουήλ ερχόμενος από τη Σπάρτη-Μυστρά. Η μητέρα του λεγόταν Ειρήνη. Οι γονείς του αγίου Μαξίμου ήταν ευγενικής καταγωγής και ιδιαίτερα μορφωμένοι. Οι ρωσικές πηγές τους χαρακτηρίζουν «φιλοσόφους» που σημαίνει τους κατέχοντες ανώτερη μόρφωση, ενώ ο ίδιος ο Άγιος τους χαρακτηρίζει «γνήσιους πιστούς».
Ο μικρός Μιχαήλ μαθήτευσε αρχικά δίπλα στους γονείς του και σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Κέρκυρα, στον λόγιο Δημήτριο Τριβώλη, αδερφό του πατέρα του. Εκεί συνέχισε την μόρφωσή του κοντά στον φιλόσοφο, Ιωάννη Μόσχο, μαθητή του Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία. Μαθήτευσε στην Ελληνική σχολή της Βενετίας και σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Πάδοβα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου όπου είχε επιφανείς Έλληνες δασκάλους, όπως ήταν ο Ιανός Λάσκαρης, ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης κ.ά.
Εκάρη μοναχός το 1505-6 στο Άγιον Όρος και έλαβε το όνομα Μάξιμος. Η συνέχεια της ζωής του θα τον βρει στη Ρωσία όπου πήγε μετά από πρόσκληση του τσάρου, Βασιλείου Ιβάνοβιτς, το 1516. Αποστολή του ήταν να μεταφράσει διάφορα λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβωνική. Για 17 μήνες επιτελούσε επιτυχώς το μεταφραστικό του έργο. Η παραμονή του, όμως στη χώρα πήρε δραματική τροπή μετά τις συκοφαντικές κατηγορίες για αίρεση και μαγεία που εξαπέλυσε εναντίον του ο ηγούμενος της Μονής Βολοκαλάμσκ Δανιήλ. Ο Μάξιμος φυλακίστηκε για πολλά χρόνια υπέμεινε δεσμά, βασανιστήρια και εξορίες. Τελικά το 1551 μεταφέρθηκε στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου, όπου ο ηγούμενος τον περιέβαλε με πολλή αγάπη, εκτιμώντας το πνευματικό του έργο. Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 21 Ιανουαρίου του 1556.
Ο Άγιος Μάξιμος συνέγραψε πολλά απολογητικά και ερμηνευτικά έργα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988
Με το όνομα του αγίου ιδρύθηκε ορθόδοξο θεολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το οποίο δραστηριοποιείται στην έρευνα, καταγραφή, διάσωση, διάδοση, προβολή και ανάδειξη του Παγκόσμιου Ορθοδόξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Πλούτου και Αποθέματος: Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” Έρευνα διάσωση και προβολή πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων.

Επισκέψιμο: Καθημερινά πρωινές ώρες και σε συνεννόηση με την ενορία
Τηλέφωνο: 2681026340

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!