Γαστρονομικός οδηγός

Γαστρονομικός οδηγός

Φωτογραφία Banner
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα – Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚA

για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)

για την πορτοκαλόπιτα:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κούπα ζάχαρη

3 βανίλιες

15 γρ. μπέικιν

1 ποτήρι ηλιέλαιο

1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

2 αυγά

1 κεσεδάκι γιαούρτι

ΕΚΤEΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε σε μια μικρή λεκάνη όλα τα υλικά χωρίς συγκεκριμμένη σειρά εκτός απο τα φύλλα κρούστας μέχρι να γίνουν μία αραιή κρέμα. Έχουμε βγάλει τα φύλλα κρούστας απο την κατάψυξη τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25’ στους 180οC και τα τελευταία 10’ ψήνουμε στον αέρα.Κόβουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι την καυτή πορτοκαλόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει και απολάμβανουμε.

Κουλούρα

Κουλούρα

Κουλούρα (καλαμποκόψωμο, μπομπότα ) – Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια του τσαγιού καλαμποκίσιο λευκό αλεύρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι σταρένιο

1 κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

νερό βραστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι με το σταρένιο αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση όπου ρίχνουμε σιγά – σιγά το βραστό νερό και ανακατεύουμε, ώσπου η ζύμη να μην είναι ούτε πολύ μαλακή ούτε πολύ σφιχτή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί αφού το αλείψουμε προηγουμένως με λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους για 30’-35’.

Μπλατσάρα

Μπλατσάρα

Μπλατσάρα – Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:

500 γρ. αλεύρι καλαμποκίσιο

άσπρο

1 λίτρο γάλα

λίγο αλάτι

Για την γέμιση:

2 πράσα

2 κιλά από πράσινα λαχανικά

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

άνηθο, μαϊντανό

500 γρ. φέτα

αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο για πασπάλισμα

1 κούπα ελαιόλαδο

2 αυγά

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα λάχανα και τα χοντροκόβουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το θρυμματισμένο τυρί, τα αυγά, το αλεύρι και το λάδι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε το ταψί με μπόλικο καλαμποκίσιο αλεύρι, απλώνουμε την γέμιση και τα λαχανικά από πάνω. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Κάνουμε την κρέμα με το γάλα και το αλεύρι και την ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10’ στους 180oC.

Κοσμιρί

Κοσμιρί

Κοσμήρι

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι σταρένιο

(για μεγάλο ταψί)

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

400 γρ. τυρί φέτα

2 αυγά

100 γρ. τυρί τριμμένο, κίτρινο ή φέτα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάλα, ρίχνουμε στο μείγμα την τριμμένη φέτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Στο φούρνο ζεσταίνουμε το ταψί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο μέχρι να κάψουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε το μείγμα στο καυτό λάδι και το βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για 30’ στους 180oC σε προθερμασμένο φούρνο.

Τσουμπλέκι

Τσουμπλέκι

Τσουμπλέκι (κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο)

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

Για τους κεφτέδες:

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι μαϊντανό

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 αυγό

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένες στο νερό

Για το ταψί:

1 κιλό ξερά κρεμμύδια

½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο αλεύρι σταρένιο

Για την αυγόκοψη:

3 αυγά

1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τους κεφτέδες: Μουσκεύουμε τις φέτες του ψωμιού στο νερό και τις στύβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, και το ένα κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τις φέτες του ψωμιού καθώς και το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το αυγό. Ζυμώνουμε τους κεφτέδες.

Για το ταψί: κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε φέτες στρογγυλές και χοντρές. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με ½ ποτήρι λάδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, μαζί με ½ ποτήρι κρασιού νερό. Στρώνουμε τα κρεμμύδια στο ταψί, αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε από πάνω προσθέτοντας ένα κομμάτι βούτυρο σε κάθε κεφτέ. Ρίχνουμε στο ταψί ½ φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 1 ώρα και 15’. αυγοκόβουμε με τα τρία αυγά και το ξύδι και περιχύνουμε τους κεφτέδες. Το αφήνουμε στο φούρνο για λίγο μέχρι να κάνει κρούστα.

Μοσχάρι με πορτοκάλι

Μοσχάρι με πορτοκάλι

Μοσχάρι με πορτοκάλι στη γάστρα

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Δύσκολος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο σε μεγάλα κομμάτια

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

½ ποτήρι ξύδι

1 πορτοκάλι

1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ

2 καρότα

2 κρεμμύδια ξερά

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 γαρίφαλα

1 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

2-3 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Από την προηγούμενη κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τα τοποθετούμε μαζί με το κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, το κρασί, το ξύδι, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι σε ένα γυάλινο δοχείο και μαρινάρουμε για 12 ώρες. Την επομένη στεγνώνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και συμπληρώνουμε με το μίγμα της μαρινάδας αφού πρώτα το σουρώσουμε. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου η μαρινάδα μειωθεί κατά τα 2/3. Ξύνουμε την επιφάνεια του πορτοκαλιού ώστε να πάρουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύσμα, στύβουμε το χυμό του και τα προσθέτουμε μαζί με τα καρότα της μαρινάδας και το μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες. Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινη γάστρα ή σε ταψί με κούμπωμα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Γιουβέτσι Αρτινό

Γιουβέτσι Αρτινό

Γιουβέτσι Αρτινό (αρνάκι αυγολέμονο & άσπρο ρύζι )

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αρνί

1-2 ποτήρια ρύζι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο 3 αυγά

χυμός από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε το αρνί και το κόβουμε σε μερίδες. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τις μερίδες του κρέατος σε ένα ταψί και ψήνουμε με βούτυρο. Όταν είναι έτοιμο το κρέας ρίχνουμε το ρύζι μαζί με καυτό νερό. Η αναλογία είναι ένα ποτήρι ρύζι προς δυόμιση ποτήρια νερό. Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι, φτιάχνουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας τα αυγά με λεμόνι και περιχύνουμε. Βάζουμε πάλι το φαγητό στο φούρνο για να κάνει μια κρούστα στην επιφάνεια του.

Αγριογούρουνο

Αγριογούρουνο

Αγριογούρουνο με κυδώνια και κάστανο

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Μέτριος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αγριογούρουνο

1 κιλό κυδώνια

½ κιλό κάστανα καθαρισμένα

1 κιλό μήλα

1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο γλυκό κρασί

3 ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουταλιά πελτές

1 ποτήρι του κρασιού ξύδι

αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, ρίγανη

1 ξυλαράκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε το κρέας. Το κόβουμε σε μερίδες και το μαρινάρουμε με τα αρωματικά φυτά, το κρασί και το ξύδι για δώδεκα ώρες. Την επόμενη ημέρα βράζουμε το κρέας και πετάμε το πρώτο νερό. Χαράζουμε ελαφρά τα κάστανα, τα ψήνουμε στο φούρνο και τα καθαρίζουμε. Κόβουμε τα μήλα, τα κυδώνια και τα κάστανα σε κομμάτια. Τσιγαρίζουμε το κρέας με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνουμε με κόκκινο γλυκό κρασί. Το βάζουμε να βράσει μαζί με τα κυδώνια, τα μήλα και τα κάστανα για 5 ώρες μέχρι τα φρούτα να είναι τραγανά.

Σαρδέλα Αμβρακικού

Σαρδέλα Αμβρακικού

Σαρδέλα Αμβρακικού  με ντομάτα και σκόρδο

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό σαρδέλες

1 μεγάλη σκελίδα λιωμένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες

1/3 του κρασοπότηρου λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αραδιάζουμε τις σαρδέλες μας στο πυρέξ, ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, τις λαδώνουμε και ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάρουν παντού και στρώνουμε την μια δίπλα στην άλλη. Κόβουμε την ντομάτα από πάνω, ρίχνουμε λίγη ακόμα ρίγανη και αλάτι και ψήνουμε στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα, για 20’.

Χέλι στο Φούρνο

Χέλι στο Φούρνο

Χέλι στο Φούρνο

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Μέτριος

ΥΛΙΚΑ

1 χέλι

2 ντομάτες

1 κρεμμύδι ξερό

3 σκελίδες σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φτιάχνουμε το ζυμάρι με αλεύρι και νερό. Σε ένα καθαρό κεραμίδι τοποθετούμε στις άκρες του ζυμάρι για να μην τρέξει η σάλτσα. Γδέρνουμε το χέλι, το κόβουμε σε κομμάτια και το απλώνουμε στο λαδωμένο κεραμίδι μαζί με την ντομάτα, το κρεμμύδι το σκόρδο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε το φαγητό με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε φούρνο στους 130oC για 1 ½ ώρα.

Μπακαλιάρος με πράσσα

Μπακαλιάρος με πράσσα

Μπακαλιάρος με πράσσα

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

6-7 μεγάλα πράσα

1 ξερό κρεμμύδι

1 φύλλο μπακαλιάρο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι

πιπέρι μαύρο, κόκκινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα πράσα προσεκτικά και κόβουμε σε μικρές ροδέλες το άσπρο μέρος τους (περίπου ένα δάχτυλο). Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα περνάμε από το τηγάνι με λίγο λάδι. Αφού γυαλίσουν τα βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια, το αλάτι, τα πιπέρια και ένα ποτήρι νερό. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC έως ότου μαλακώσουν τα πράσα και πιούν το νεράκι τους.

Κέφαλος Πετάλι

Κέφαλος Πετάλι

Κέφαλος Πετάλι

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

1 κέφαλος

χοντρό αλάτι

λαδολέμονο

ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε το ψάρι και το σκίζουμε από τη ράχη μέχρι την ουρά κατά μήκος. Το αφήνουμε 1 ½ – 2 ώρες στο αλάτι. Έπειτα το ξεπλένουμε και το αφήνουμε άλλη 1 ώρα στον ήλιο. Μετά το μαρινάρουμε σε χοντρό αλάτι, ρίγανη και λάδι για 15’. Το ψήνουμε κατά προτίμηση στα κάρβουνα και σερβίρουμε με λαδολέμονο και ρίγανη.

Γαρίδες Αμβρακικού

Γαρίδες Αμβρακικού

Γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρη)

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛ Ι ΚΑ

½ κιλό γαρίδες

Μισό κρεμμύδι ξερό

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι-πιπέρι

Ντομάτα τριμμένη

½ φλιτζάνι ούζο

Ζυμαρικά της αρεσκείας μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τις γαρίδες μας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια θερμοκρασία για να μην μας καούν. Όταν οι γαρίδες μας έχουν πάρει πορτοκαλί χρώμα σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον βασιλικό (εφόσον τον προτιμήσετε) και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει λίγο και μετά προσθέτουμε το ζυμαρικό μας και αφήνουμε να βράσει μαζί.

Τσουκνίδια Αλευρωμένα

Τσουκνίδια Αλευρωμένα

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Εύκολος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό τσουκνίδια

άνηθο, φλούδια από φυτεμένο σκόρδο

1 κούπα καλαμποκίσιο αλεύρι άσπρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα τσουκνίδια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τα τσουκνίδια ολόκληρα με τον άνηθο και τα φλούδια του σκόρδου για 1 ώρα περίπου. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.

Χτυπάμε με το γουδί να λιώσουν τα χόρτα και ρίχνουμε μια κούπα αλεύρι καλαμποκίσιο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί και τα βάζουμε να ξαναβράσουν μέχρι να γίνει μια αραιή σούπα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Σερβίρεται με ξύδι.

Μπουμπάρια

Μπουμπάρια

Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης: Δύσκολος

ΥΛΙΚΑ

1 συκωταριά και έντερα αρνίσια

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι άνηθο

2 κουτ. της σούπας βούτυρο

μαύρο πιπέρι

κόκκινο πιπέρι

ρίγανη

αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα ψιλοκόβουμε (εκτός από το μεγάλο) μαζί με τη συκωταριά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το βούτυρο στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε και το κρέας στο κρεμμύδι. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το ανάλογο νερό. Αφού βράσει και αυτό, ρίχνουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε λίγο και τα βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Γεμίζουμε το μεγάλο έντερο με το μείγμα όχι όμως τελείως γιατί το ρύζι θα φουσκώσει. Αφού το γεμίσουμε, δένουμε τις δύο άκρες του εντέρου σε μήκος 20 εκατοστών περίπου για κάθε λουκάνικο. Βάζουμε τα μπουμπάρια στο ταψί και ρίχνουμε ακόμη λίγο νερό αλάτι και πιπέρι μαύρο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.

Γομίδια

Γομίδια

ΓΟΜΙΔΑ: τηγανητά λάχανα

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

ΥΛ Ι ΚΑ

Διάφορα λάχανα (λάπατα, ζοχούς, σπανάκι, τσουκνίδες)

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνηθο

Αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε καλά να βράσουν με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και τα πιπέρια. Συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι αν χρειάζεται, και βράζουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους για 30’.

Click to listen highlighted text!