Εκθεσιακό Κέντρο

Εκθεσιακό Κέντρο

Φωτογραφία Banner Αξιοθεάτων

Το Εκθεσιακό Κέντρο του Δ. Αρταίων είναι χώρος διεξαγωγής της Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας και βρίσκεται στην περιφερειακή οδό, βορειοδυτικά του κάστρου, κοντά στην οικία Ζορμά.
Βασικός σκοπός του Εκθεσιακού Κέντρου είναι η οργάνωση και εκμετάλλευση της Δημοτικής Εμποροπανήγυρης Μιχούστη που μπορεί να θεωρηθεί η φυσική συνέχεια της πρώτης εμποροπανήγυρης του Μουχουστίου. Από αυτήν άλλωστε κρατά και το όνομά της και τον χρόνο διεξαγωγής της, κάθε Σεπτέμβρη.
Λίγα λόγια για την ιστορία: Η λέξη «μουχούστι» (μχουστ στο τοπικό ιδίωμα) σημαίνει , εμποροπανήγυρη, αν θεωρηθεί αρβανίτικης προέλευσης και ζωοπανήγυρη, αν ετυμολογηθεί από την αραβική λέξη, «Medhuseua». Όποια και αν είναι η προέλευση της απέδιδε την ετήσια αγορά που λάμβανε χώρα, κάθε Σεπτέμβρη στην περιοχή και περιελάμβανε και εμπορικό παζάρι και αγορά ζώων. Η περιοχή της παλαιάς αυτής, ετήσιας αγοράς, η συνοικία Μουχουστίου, όπως την αναφέρει ο μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος, το 1884, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» , βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της πόλης, σε μικρή απόσταση από την καθημερινή αγορά, το Ρωμιοπάζαρο.
Η εμποροπανήγυρη της Άρτας συγκέντρωνε εμπόρους από διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου, οι οποίοι έφθαναν στο πανηγύρι, νοίκιαζαν ξύλινα παραπήγματα και εξέθεταν τα προϊόντα τους. Τον 18ο αιώνα προσέλκυσε ακόμη και Βενετούς εμπόρους από τα Επτάνησα που ερχόταν να πουλήσουν υφάσματα, χαρτιά, γυαλικά και μπογιές και να αγοράσουν προϊόντα από την περιοχή της Ηπείρου.
Η ετήσια αγορά του Μουχουστίου άρχισε να χάνει την αίγλη της μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το 1881. Στα επόμενα χρόνια η παλιά συνοικία έμεινε να φιλοξενεί μόνο την ζωοπανήγυρη, η οποία έσβησε σταδιακά, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Η εμποροπανήγυρη μεταφέρθηκε κοντά στο κάστρο, περίπου στο ύψος της σημερινής πλατείας Καραϊσκάκη και παρέμεινε εκεί ως τη δεκαετία του 1990, οπότε και μεταφέρθηκε στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας «Κώστας Βάγιας»
Το Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας έλαβε το σημερινό του όνομα από τον δήμαρχο «Κώστα Βάγια» που απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009.
Στο περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει το αμφιθέατρο «Διώνη», ο θερινός κινηματογράφος «Ορφέας» και ο δημοτικός χώρος στάθμισης.
Την οργάνωση και διαχείριση του κέντρου έχει αναλάβει από το 2009, η Αρταίων Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. (ΑΔΑΕ ΟΤΑ ) που δραστηριοποιείται στον τομέα Ανάπτυξης και Παροχής Υπηρεσιών.
Επί μέρους δραστηριότητες της ΑΔΑΕ ΟΤΑ είναι :
• Διαχείριση – Λειτουργία Χώρων Στάθμευσης Αυτοκινήτων
• Οργάνωση και Διαχείριση του Εκθεσιακού Χώρου του Δ. Αρταίων με σκοπό την οργάνωση / εκμετάλλευση της Δημοτικής Εμποροπανήγυρης και διαφόρων άλλων Εμπορικών εκθέσεων
• Διαχείριση Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων και οι επιχειρήσεις του
• Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε Φορείς και Επιχειρήσεις του Νομού για την υλοποίηση Προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολυμέσα

Χάρτης

Περιήγηση στον Χάρτη
Click to listen highlighted text!