Ναός Μαξίμου του Γραικού

Ο Ι.Ν. του Αγίου Μαξίμου του Γραικού εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στην περιοχή Τρίγωνο της Άρτας. Πρόκειται για τον πρώτο ναό που ιδρύεται προς τιμή του αγίου στην γενέτειρά του. Έργο δαπανηρό και επιβλητικό, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έχει βαρύνουσα σημασία για την πόλη, καθώς ο Άγιος Μάξιμος είναι από τις σημαντικότερες μορφές του 16ου αιώνα με φήμη που ξεπερνά τα στενά όρια της Ελλάδας. Προσωπικότητα φωτισμένη, σημάδεψε την πνευματική ζωή και την ορθόδοξη θεολογία. Γνωστός ως Άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, έχει χαρακτηριστεί «μεταρρυθμιστής των Ρώσων», ενώ οι ίδιοι οι Ρώσοι τον αποκαλούν Maksim Grek, δηλαδή Μάξιμος ο Γραικός.
Ο σύγχρονος του, Ρώσος καθηγητής της φιλοσοφίας, Μιχαήλ Γκρομόφ, γράφει γι’ αυτόν: «ως άξιος συνεχιστής του υψηλού ελληνικού πολιτισμού, ο Άγιος Μάξιμος δικαιωματικά έγινε σοφός φιλόσοφος και διάσημος συγγραφέας της ρωσικής γης, που πρόσφερε τα μέγιστα στην εξέλιξη του πολιτισμού μας».
Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιανουαρίου, ενώ το λείψανο του που φυλάσσεται στην εκκλησία, τίθεται σε προσκύνηση από τους πιστούς.
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Μαξίμου του Βατοπεδινού ή Γραικού: Ο Άγιος Μάξιμος, ο κατά κόσμον, Μιχαήλ Τριβώλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 μ.Χ. όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του, Μανουήλ ερχόμενος από τη Σπάρτη-Μυστρά. Η μητέρα του λεγόταν Ειρήνη. Οι γονείς του αγίου Μαξίμου ήταν ευγενικής καταγωγής και ιδιαίτερα μορφωμένοι. Οι ρωσικές πηγές τους χαρακτηρίζουν «φιλοσόφους» που σημαίνει τους κατέχοντες ανώτερη μόρφωση, ενώ ο ίδιος ο Άγιος τους χαρακτηρίζει «γνήσιους πιστούς».
Ο μικρός Μιχαήλ μαθήτευσε αρχικά δίπλα στους γονείς του και σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Κέρκυρα, στον λόγιο Δημήτριο Τριβώλη, αδερφό του πατέρα του. Εκεί συνέχισε την μόρφωσή του κοντά στον φιλόσοφο, Ιωάννη Μόσχο, μαθητή του Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία. Μαθήτευσε στην Ελληνική σχολή της Βενετίας και σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Πάδοβα, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου όπου είχε επιφανείς Έλληνες δασκάλους, όπως ήταν ο Ιανός Λάσκαρης, ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης κ.ά.
Εκάρη μοναχός το 1505-6 στο Άγιον Όρος και έλαβε το όνομα Μάξιμος. Η συνέχεια της ζωής του θα τον βρει στη Ρωσία όπου πήγε μετά από πρόσκληση του τσάρου, Βασιλείου Ιβάνοβιτς, το 1516. Αποστολή του ήταν να μεταφράσει διάφορα λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβωνική. Για 17 μήνες επιτελούσε επιτυχώς το μεταφραστικό του έργο. Η παραμονή του, όμως στη χώρα πήρε δραματική τροπή μετά τις συκοφαντικές κατηγορίες για αίρεση και μαγεία που εξαπέλυσε εναντίον του ο ηγούμενος της Μονής Βολοκαλάμσκ Δανιήλ. Ο Μάξιμος φυλακίστηκε για πολλά χρόνια υπέμεινε δεσμά, βασανιστήρια και εξορίες. Τελικά το 1551 μεταφέρθηκε στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου, όπου ο ηγούμενος τον περιέβαλε με πολλή αγάπη, εκτιμώντας το πνευματικό του έργο. Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 21 Ιανουαρίου του 1556.
Ο Άγιος Μάξιμος συνέγραψε πολλά απολογητικά και ερμηνευτικά έργα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988
Με το όνομα του αγίου ιδρύθηκε ορθόδοξο θεολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το οποίο δραστηριοποιείται στην έρευνα, καταγραφή, διάσωση, διάδοση, προβολή και ανάδειξη του Παγκόσμιου Ορθοδόξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Πλούτου και Αποθέματος: Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” Έρευνα διάσωση και προβολή πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων.

Επισκέψιμο: Καθημερινά πρωινές ώρες και σε συνεννόηση με την ενορία
Τηλέφωνο: 2681026340

Τουριστικό Περίπτερο

Το Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Άρτας, στην κορυφή του λόφου της Περάνθης. Η θέα είναι μαγευτική και προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα της μορφολογίας και της τοπογραφίας της περιοχής. Κάτω απλώνεται ολόκληρη η πόλη και προς τα νότια ο κόλπος του Αμβρακικού και ανάμεσά του τους ο Άραχθος. Το μάτι παρακολουθεί την πορεία του ποταμού να κυκλώνει την πόλη και, μετά να φεύγει ευθύς για να εκβάλει στον Αμβρακικό. Η πανοραμική θέα μπροστά στο πρόσωπο της Δύσης προσφέρει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Όσοι θέλουν να έχουν μία γενική άποψη της ευρύτερης περιοχής μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα στον χώρο εστίασης «Λόφος» που λειτουργεί στο Τουριστικό Περίπτερο.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης » εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής, στην οδό Νικ. Πλαστήρα, αρ. 13. Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μία φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις περιοδικές εκθέσεις.
Η μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα, κυρίως σύγχρονων επώνυμων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως οι Μυταράς, Μπότσογλου, Πατρασκίδης, Ψυχοπαίδης, Μήλιος κά, καθώς και ορισμένων ξένων.
Η συνεχής διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων , ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας μόνιμης συλλογής, οι ξεναγήσεις , τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μερικές από τις υπηρεσίες της Πινακοθήκης που έχει ως απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και τη διαρκή και ενεργή παρουσία της στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης μας.
Οι περιοδικές εκθέσεις που έχουν λάβει χώρα στην Πινακοθήκη μέχρι τώρα έχουν ανοίξει δίοδο γνωριμίας του κοινού της Άρτας με την τέχνη και γενικότερα, έχουν διευκολύνει τη συνεχή προσέγγιση του πολιτισμού. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν εικαστικά δρώμενα και σημαντικοί καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στην Πινακοθήκη όπως ο Βασίλειος Σταύρου, οι μαθητές του Μόραλη Απόστολος Τσιρογιάννης& Δημήτρης Ράτσικας, πολλοί καλλιτέχνες απόφοιτοι Α.Σ.Κ.Τ., η Εύα Μελά- πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης (καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ.) με την έκθεση γλυπτών του ‘Η Πομπή’, ο Κωστής Σχιζάκης σε συνεργασία με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης, ο Κώστας Μπαλάφας με έκθεση φωτογραφιών του, κ.ά.
Η σημαντικότερη έκθεση που διοργανώθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας (4 Δεκεμβρίου 2021- 6 Φεβρουαρίου 2022) είναι η παρουσίαση έργων του Μόραλη με τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Στην γενέτειρα». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με την συνεργασία του Δήμου Αρταίων & της «Εταιρείας Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης / Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης».
Στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας δόθηκε το όνομα του Γιάννη Μόραλη, ως ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο νεοέλληνα καλλιτέχνη από την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα, το 1916. Εκδηλώνοντας από νωρίς την αγάπη του για την ζωγραφική, παρακολουθούσε στα μαθητικά του χρόνια, τις κυριακάτικες παραδόσεις ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου και εισήχθη, ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις, το 1931. Για μια δεκαετία ο Γιάννης Μόραλης σπουδάζει ποικίλες εκφράσεις της γραπτής τέχνης διαμορφώνοντας, σταδιακά το προσωπικό του ύφος, ξεχωριστό και διαγνώσιμο, σήμερα με την πρώτη ματιά. Μελέτησε ζωγραφική και χαρακτική, στην Αθήνα και τοιχογραφία και ψηφοθετική στο Παρίσι κάτω από την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων, όπως οι Δημήτριος Γερανιώτης, Κωνσταντίνος Παρθένης και Ουμβέρτος Αργυρός, Γιάννης Κεφαλληνός, CharlesGuérin, Henri-MarcelMagneκά. Επέστρεψε στην Ελλάδα με την κήρυξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου για να στρατευτεί και έκτοτε παρέμεινε στη χώρα του δημιουργώντας τα ξεχωριστά έργα τέχνης που πλουτίζουν την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα της εποχής. Υπήρξε και ο ίδιος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλώ Τεχνών της Αθήνας, ενώ ένα από τα πλέον γνωστά του έργα είναι η εγχάρακτη σύνθεση στον εξωτερικό τοίχο του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα. Έντονα δημιουργικός είχε πλούσια και ποικίλη καλλιτεχνική παραγωγή με προσωπικά χαρακτηριστικά που αποκρυσταλλώνονται βαθμιαία. Επιπλέον του απονεμήθηκαν διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά του τον οδήγησαν να ασχοληθεί και με άλλες τέχνες όπως η κεραμική, η εικονογράφηση και η σκηνογραφία που τον έφεραν στο ελληνικό χορόδραμα του Εθνικού Θεάτρου και στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2681024946
Facebook: Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»
E-mail: [email protected]

Εκθεσιακό Κέντρο

Το Εκθεσιακό Κέντρο του Δ. Αρταίων είναι χώρος διεξαγωγής της Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας και βρίσκεται στην περιφερειακή οδό, βορειοδυτικά του κάστρου, κοντά στην οικία Ζορμά.
Βασικός σκοπός του Εκθεσιακού Κέντρου είναι η οργάνωση και εκμετάλλευση της Δημοτικής Εμποροπανήγυρης Μιχούστη που μπορεί να θεωρηθεί η φυσική συνέχεια της πρώτης εμποροπανήγυρης του Μουχουστίου. Από αυτήν άλλωστε κρατά και το όνομά της και τον χρόνο διεξαγωγής της, κάθε Σεπτέμβρη.
Λίγα λόγια για την ιστορία: Η λέξη «μουχούστι» (μχουστ στο τοπικό ιδίωμα) σημαίνει , εμποροπανήγυρη, αν θεωρηθεί αρβανίτικης προέλευσης και ζωοπανήγυρη, αν ετυμολογηθεί από την αραβική λέξη, «Medhuseua». Όποια και αν είναι η προέλευση της απέδιδε την ετήσια αγορά που λάμβανε χώρα, κάθε Σεπτέμβρη στην περιοχή και περιελάμβανε και εμπορικό παζάρι και αγορά ζώων. Η περιοχή της παλαιάς αυτής, ετήσιας αγοράς, η συνοικία Μουχουστίου, όπως την αναφέρει ο μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος, το 1884, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» , βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της πόλης, σε μικρή απόσταση από την καθημερινή αγορά, το Ρωμιοπάζαρο.
Η εμποροπανήγυρη της Άρτας συγκέντρωνε εμπόρους από διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου, οι οποίοι έφθαναν στο πανηγύρι, νοίκιαζαν ξύλινα παραπήγματα και εξέθεταν τα προϊόντα τους. Τον 18ο αιώνα προσέλκυσε ακόμη και Βενετούς εμπόρους από τα Επτάνησα που ερχόταν να πουλήσουν υφάσματα, χαρτιά, γυαλικά και μπογιές και να αγοράσουν προϊόντα από την περιοχή της Ηπείρου.
Η ετήσια αγορά του Μουχουστίου άρχισε να χάνει την αίγλη της μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το 1881. Στα επόμενα χρόνια η παλιά συνοικία έμεινε να φιλοξενεί μόνο την ζωοπανήγυρη, η οποία έσβησε σταδιακά, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Η εμποροπανήγυρη μεταφέρθηκε κοντά στο κάστρο, περίπου στο ύψος της σημερινής πλατείας Καραϊσκάκη και παρέμεινε εκεί ως τη δεκαετία του 1990, οπότε και μεταφέρθηκε στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας «Κώστας Βάγιας»
Το Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας έλαβε το σημερινό του όνομα από τον δήμαρχο «Κώστα Βάγια» που απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009.
Στο περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει το αμφιθέατρο «Διώνη», ο θερινός κινηματογράφος «Ορφέας» και ο δημοτικός χώρος στάθμισης.
Την οργάνωση και διαχείριση του κέντρου έχει αναλάβει από το 2009, η Αρταίων Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. (ΑΔΑΕ ΟΤΑ ) που δραστηριοποιείται στον τομέα Ανάπτυξης και Παροχής Υπηρεσιών.
Επί μέρους δραστηριότητες της ΑΔΑΕ ΟΤΑ είναι :
• Διαχείριση – Λειτουργία Χώρων Στάθμευσης Αυτοκινήτων
• Οργάνωση και Διαχείριση του Εκθεσιακού Χώρου του Δ. Αρταίων με σκοπό την οργάνωση / εκμετάλλευση της Δημοτικής Εμποροπανήγυρης και διαφόρων άλλων Εμπορικών εκθέσεων
• Διαχείριση Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων και οι επιχειρήσεις του
• Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε Φορείς και Επιχειρήσεις του Νομού για την υλοποίηση Προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βιβλιοθήκη Παραρτήματος Άρτας

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα λειτούργησε από το 1997 έως το 2018 ως Κεντρική Βιβλιοθήκη του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Από 01/10/2018 (και έπειτα από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου), αποτελεί Παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη της Άρτας στους Κωστακιούς και στεγάζεται σε κτίριο 2.000 τ.μ. περίπου. Στο ισόγειο βρίσκεται το βιβλιοστάσιο (όπου η συλλογή είναι ανοικτά προσβάσιμη στο κοινό), και το αναγνωστήριο με 120 θέσεις ανάγνωσης. Στον 1ο όροφο είναι διαθέσιμες για τους χρήστες οι αίθουσες:
α) Η/Υ,
β) εκδηλώσεων και
γ) τηλεδιάσκεψης.
Η Βιβλιοθήκη προσφέρει τις υπηρεσίες της στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και σε εξωτερικούς χρήστες. Υποστηρίζει κυρίως τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων Γεωπονίας, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, και Μουσικών Σπουδών, και διαθέτει υλικό γενικού ενδιαφέροντος καθώς και λογοτεχνικό υλικό. Η συλλογή της αποτελείται από 30.000 τόμους βιβλίων, 65 τίτλους έντυπων περιοδικών, οπτικοακουστικό υλικό, πτυχιακές εργασίες, ηλεκτρονικό υλικό, διδακτικά εγχειρίδια και πληροφοριακό υλικό (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες). Μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου της οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο σύνολο του υλικού (380.000 τεκμήρια περίπου) που βρίσκονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Ιωάννινα), και στις Βιβλιοθήκες των Παραρτημάτων της Άρτας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιούπολη Β’). Η βιβλιοθήκη επίσης παρέχει στους χρήστες της πρόσβαση σε 30.669 ηλεκτρονικά περιοδικά και 165.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Επιπλέον, διαθέτει τα ακόλουθα αποθετήρια/ψηφιακές βιβλιοθήκες: Ολυμπιάς (μεταπτυχιακές/διδακτορικές διατριβές) Ηπειρομνήμων, Ιδρυματικό Αποθετήριο και Ερευνητικό Αποθετήριο του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (πτυχιακές εργασίες και ερευνητικές εργασίες), Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, και Αρχείο Ελληνικής Μουσικής.
Η Βιβλιοθήκη εκπαιδεύει (μέσω σεμιναρίων πληροφοριακού γραμματισμού) τους χρήστες της σε θέματα: αναζήτησης υλικού, συγγραφής ακαδημαϊκής εργασίας, προστασίας από τη λογοκλοπή, χρήσης της ανοικτής πρόσβασης κλπ. Συνεργάζεται με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στην ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Επισκέψιμο: Καθημερινές 08:00 με 17:00
Τηλέφωνο: 2681050452
Περισσότερα στην ιστοσελίδα: https://lib.uoi.gr/parartima-artas/

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αρταίων στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φιλελλήνων και εγκαινιάστηκε στις 22 Απριλίου 2019 από τη Δημοτική Αρχή. Σύμφωνα με τα λόγια του δημάρχου, κ Χρήστο Τσιρογιάννη η νέα βιβλιοθήκη αποτελεί ένα ακόμα πνεύμονα πολιτισμού που έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο εξαιρετικές βιβλιοθήκες, του ΣΚΟΥΦΑ και του Πανεπιστημίου.
Η λειτουργία της βιβλιοθήκης εκτός από την πολιτιστική της διάσταση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς στηρίζει το Γηροκομείο Άρτας στο οποίο ανήκει το νεοκλασικό χτίσμα. Στη βιβλιοθήκη βρήκε στέγη ο Μορφωτικός Σύλλογος Άρτας «Οι Φίλοι του Βιβλίου» με τη συνεργασία του οποίου λειτουργεί καθημερινά. Αποτελείται από 3500 και πλέον τίτλους βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, είναι δανειστική και καλύπτει όλα τα ενδιαφέρονται, όλων των ηλικιών, ενώ ανανεώνεται συνεχώς. Η πρώτη δωρεά ξένων βιβλίων έγινε από τον Φώτη Βράκα.
Στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκη δίνεται η δυνατότητα παρουσιάσεων βιβλίων και διοργάνωσης εκδηλώσεων που αφορούν το βιβλίο.

Επισκέψιμο: Καθημερινές 8:00-14:00
Τηλέφωνο: 2681079125

Click to listen highlighted text!