Η Άρτα από ψηλά

Στην Άρτα δραστηριοποιείται η Αερολέσχη Άρτας, αναγνωρισμένο αεραθλητικό σωματείο από την ΓΓΑ και μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, δραστηριοποιείται στον κλάδο του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς αλλά  και του Αερομοντελισμού στην περιοχή Γριμπόβου – Χανοπούλου, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Άρτας. 

Ο χώρος πτήσεων επιλέγεται από αθλητικά και τουριστικά γκρουπ από όλη την Ευρώπη, ενώ επίσης ανά περιόδους διοργανώνονται και πανελλήνιοι αεραθλητικοί αγώνες. Έμπειροι και πιστοποιημένοι πιλότοι – εκπαιδευτές της Αερολέσχης Άρτας, προσφέρουν στους πιο τολμηρούς τη μοναδική εμπειρία για μία διθέσια πτήση Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, αλλά και μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που θα οδηγήσει σε εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος πιλότου αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Επίσης, στα Κολομόδια Άρτας δραστηριοποιείται η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάρχει το Αεροδρόμιο Αράχθου, το οποίο αδειοδοτήθηκε με το όνομα “Σμηναγός (Ι) Μπαλατσούκας Αναστάσιος”, δίνοντας τη μέγιστη τιμή στον Αρτινό πιλότο που έχασε τη ζωή του όταν συγκρούστηκε στον αέρα με άλλο αεροσκάφος σε διατεταγμένη αποστολή. Σκοπός της ΑΔΕ είναι η ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας μέσω εκπαιδευτικών πτήσεων για απόκτηση πτυχίων χειριστών, της εξοικείωσης των πολιτών με την πτήση και την ανάπτυξη του τουρισμού στη γύρω περιοχή, με πτήσεις αναψυχής προς όλη την Ελλάδα.

Αν σας αρέσει λοιπόν ο αεροτουρισμός, μπορείτε να κάνετε πτήσεις αναψυχής με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Canoe Kayak στον Άραχθο ποταμό

Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 135 χιλιομέτρα. Πηγάζει από τη λίμνη Αώου στη βόρεια Πίνδο κι εκβάλλει στον Αμβρακικό Κόλπο, διαρρέοντας ένα τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο το Νομό Άρτας.

Υπάρχουν διάφορες διαδρομές κατά μήκος του ποταμού που προσφέρονται για κανό και καγιάκ κι όλες έχουν ένα κοινό: προσφέρουν υψηλή αδρεναλίνη σε συνδυασμό με ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Μοναδικής ιδιαιτερότητας είναι η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου, με τις χαρακτηριστικές κατακόρυφες ορθοπλαγιές των 700 μέτρων, ενώ σε όλες τις διαδρομές συναντάμε πηγές να αναβλύζουν από τους βράχους, καταρράκτες και σπάνια είδη πουλιών.

Kayak στον Αμβρακικό

Η ανεξάντλητη ομορφιά του Αμβρακικού Κόλπου δεν είναι δυνατό να φανερωθεί εξ ολοκλήρου στον επισκέπτη, αν ο ίδιος δεν προσπαθήσει να δει το εσωτερικό του.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να περιηγηθεί στα μαγευτικά νερά του Αμβρακικού με θαλάσσιο καγιάκ.

Θαυμαστές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους από τον θαλάσσιο κόσμο των ζώων, καθώς στα νερά του Κόλπου ζουν και αναπαράγονται ποικίλα είδη δελφινιών και μεγάλος αριθμός ψαριών και πτηνών.

Εναλλακτικά, για canoe – kayak προσφέρονται οι λίμνες Πουρναρίου στην Άρτα και Ζηρού στη Φιλιππιάδα

Πεζοπορία – Ορειβασία

Η Άρτα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία και ορειβασία, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές:

– ο δρόμος που οδηγεί στη Μονή της Κάτω Παναγιάς με κατεύθυνση το χωριό Γλυκόρριζο. Η διαδρομή εγκαταλείπει τον αστικό ιστό και ακολουθεί τη φυσική ροή του Άραχθου μέχρι τις εκβολές του στον Αμβρακικό Κόλπο.

– η διαδρομή στο λόφο της Περάνθης, η οποία διασχίζει το ομώνυμο περιαστικό δάσος και συνεχίζει είτε προς τον αυχένα του λόφου είτε προς το παραποτάμιο πάρκο της πόλης.

– ο κάμπος της Άρτας και ιδιαίτερα ο δρόμος προς τον Αμβρακικό Κόλπο και την Κορωνησία προσφέρεται για ήπια πεζοπορία και θα ανταμείψει τον επισκέπτη με το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.

– ο δρόμος από το χωριό Βίγλα προς το Ναό της Παναγίας Ροδιάς ως το χωριό Στρογγυλή, με θέα στις λιμνοθάλλασες του Αμβρακικού και την ευκαιρία να συναντήσετε φλαμίνγκο.

– για τους λάτρεις των ημιορεινών διαδρομών προτείνεται η διαδρομή είτε προς το Όρραον είτε προς το Ξηροβούνι και το Μονοπάτι της Βίδρας.

Όσον αφορά στην ορειβασία, οι πιο κοντινές επιλογές περιλαμβάνουν το Ξηροβούνι, το Ηλιοβούνι, τα όρη του Βάλτου, τα όρη του Σουλίου, τα Τζουμέρκα και τον Κοκκινόλακο.

Ωστόσο η Άρτα είναι ιδανικό ορμητήριο για την εξερεύνηση των βουνών σε όλη την Ήπειρο: Γράμμος, Τόμαρος, Μιτσικέλι, Κριάκουρας, Τύμφη, Βάλια Κάλντα, Κακαρδίτσα, Λάκμος, Σμόλικας, η ορεινή Ήπειρος σας περιμένει όχι για να την κατακτήσετε, αλλά για να σας κατακτήσει!

Μονοπάτι Βίδρας

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη γέφυρα Τζαρή και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας. Προσφέρει μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, έχοντας δίπλα του τον Άραχθο και απέναντι τον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων.

Η συνολική διαδρομή των 17 χιλιoμέτρων διαρκεί γύρω στις 8 ώρες κι ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι απευθύνεται σε κάθε κατηγορία πεζοπόρων, από τους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων ως τους απλούς περιπατητές και τις οικογένειες.

Το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι εκείνο που περνά δίπλα ακριβώς από το ποτάμι και δίνει σε όσους το διασχίζουν καλοκαίρι τη δυνατότητα να βουτήξουν στα γαλαζοπράσινα νερά του Άραχθου.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, με ιστορία 30 ετών και έμπειρα μέλη που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια και τις προτεινόμενες διαδρομές, ενώ παράλληλα διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις κι εκδρομές κάθε χρόνο.

Ποδηλασία

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ποδηλατικές διαδρομές, καθώς οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου και η πληθώρα επιλογών στις διαδρομές συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τους λάτρεις του αθλήματος. Ο κάμπος της Άρτας ενδείκνυται για μία ήπια βόλτα στα γραφικά χωριά, ενώ η διαδρομή προς την Κορωνησία και τον Αμβρακικό Κόλπο ανταμείβει με ένα από τα πιο ιδιαίτερα τοπία.

Στις ορεινές διαδρομές ο ποδηλάτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει από κοντά τη φημισμένη ηπειρωτική φιλοξενία και να αντικρίσει μαγευτικά τοπία, να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να αποκομίσει εμπειρίες που θα τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή!
Διαδρομές εντός και εκτός πόλης, στα ποτάμια και τις λίμνες της περιοχής, στην Παναγία της Ροδιάς, στο Κομμένο, στη Ροδαυγή, στις εκβολές του Άραχθου, είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας, ο οποίος διοργανώνει ποδηλατικούς αγώνες και άλλες δραστηριότητες με μεγάλη συμμετοχή και μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές ή συνδυασμούς διαδρομών ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του κάθε ποδηλάτη.

Windsurf και Kitesurf στην Κορωνησία

Η Άρτα έχει δίπλα της την Κορωνησία, ένα μέρος με συνθήκες ιδανικές από τις αρχές Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου για windsurf και kite surf.

Το windsurf είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά θαλάσσια σπορ, μια πρόκληση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας για μια δυναμική αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κορωνησία συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τους λάτρεις αυτού του αθλήματος.

Παράλληλα με το “παραδοσιακό” windsurf, η Κορωνησία αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε πεδίο δράσης και για το kitesurf. Αποτελεί συνδυασμό αθλημάτων όπως wakeboard, windsurf, paraglide και surf και είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ στον κόσμο.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Κορωνησίας, ο οποίος διοργανώνει αγώνες windsurf και kitesurf στην Κορωνησία, σε μία προσπάθεια να γνωρίσει
ο κόσμος τα δύο αυτά αθλήματα που συνδυάζουν τη διασκέδαση, την άθληση και την επαφή με τη φύση με το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας.

Ιαματικά λουτρά Χανόπουλου

Η μοναδικότητά τους έγκειται στη σύσταση του νερού (παρόμοια σύσταση συναντάται μόνο στο Nenndorf της Γερμανίας και το Haute Savoie στη Γαλλία), ενώ ήταν γνωστά ήδη από την αρχαιότητα.

Σήμερα τα Ιαματικά Λουτρά περιλαμβάνονται σε μία ευρύτερη έκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της περιοχής και να απολαύσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών υδάτων, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί από τον Ε.Ο.Τ., το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και τον Σ.Δ.Ι.Π.Ε.

Σε ένα ήρεμο περιβάλλον ο επισκέπτης θα χαλαρώσει από την κούραση της ημέρας δοκιμάζοντας τις ευεργατικές ιδιότητες του φυσικού σπα, θα περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν ιστορία πλέον του μισού αιώνα και θα γευτεί την περίφημη Ηπειρωτική φιλοξενία!

Αμβρακικός Κόλπος


Κατά τις απογευματινές ώρες μετατρέπεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και είναι το καταλληλότερο μέρος για ρομαντικές βόλτες, συνδυάζοντας το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα με τη γαλήνη της ήρεμης θάλασσας.

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το υπέροχο τοπίο με παράλληλες δραστηριότητες, υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσιο kayak, ενώ τον Αύγουστο πραγματοποιείται ο Κολυμβητικός Διάπλους του Αμβρακικού με αφετηρία τη Βόνιτσα και τερματισμό το γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας.

Η ποικιλομορφία του Αμβρακικού Κόλπου τον καθιστά μοναδικό, καθώς στα νερά του εκβάλλουν οι ποταμοί Άραχθος και Λούρος.

Ένα μέρος του αποτελείται από μικρές και μεγάλες λιμνοθάλασσες και φιλοξενεί δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών και ψαριών. Είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών, ενώ στα νερά του ζουν και αναπαράγονται φλαμίνγκο, δελφίνια και χελώνες, δίνοντας μια μαγική πνοή στον υδροβιότοπο.

Click to listen highlighted text!