Τοπικά Προιόντα

Τοπικά Προιόντα

Φωτογαφία Banner
Favorite
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Τα αγαπημενα μουLoading...
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μέλι και παράγωγα

Μέλι και παράγωγα

Το μέλι παράγεται στην περιοχή της Άρτας σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου σε μεγάλες ποσότητες και σε εξαιρετική ποιότητα.

Το προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Τα είδη του μελιού που παράγονται είναι το μέλι εσπεριδοειδών, ελάτου, πεύκου, καστανιάς, ερείκης και κουμαριάς. Τα παράγωγα του μελιού, που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα στην Άρτα, είναι η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και το κερί.

Κρασί, Τσίπουρο, Ηδύποτα, Νερό

Κρασί, Τσίπουρο, Ηδύποτα, Νερό

Η υβριδική ποικιλία σταφυλιού με το όνομα Ιζαμπέλα» (ζαμπέλα) παράγεται κυρίως στα ορεινά της Άρτας. Ενδείκνυται για την παραγωγή τσίπουρου, το οποίο είναι εξαιρετικά αρωματικό και με ισορροπημένη επίγευση.

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο πραγματοποιούνται γιορτές Τσίπουρου και Κάστανου στα γραφικά ημιορεινά χωριά της Ροδαυγής και των Πιστιανών προκειμένου οι κάτοικοι να τιμήσουν και να χαρούν τη σοδειά τους. Εκτός από τα “κλασικά” προϊόντα της για τα οποία είναι ευρέως γνωστή, η περιοχή της Άρτας παράγει εξαιρετικής ποιότητας ούζο και ηδύποτα, ενώ το νερό που εμμφιαλώνεται στην περιοχή έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις γεύσης και ποιότητας. Τέλος, στα ορεινά της Άρτας παράγεται επίσης εξαιρετικής ποιότητας κρασί, από ποικιλίες cabernet και merlot.

Ελιά

Ελιά

Το μυστικό πίσω από τις πεντανόστιμες πίτες της Ηπείρου με τα λαχταριστά και τραγανά φύλλα τους είναι το ελαιόλαδο.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ελιάς προέρχεται από τα ημιορεινά μέρη της Άρτας, ενώ καλλιέργειες συναντάμε στα ορεινά και σε τμήματα των εκβολών του Άραχθου. Μάλιστα η ποικιλία «Κονσερβολιά Άρτας» έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης από το 1994 και πλέον εξάγεται στη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Νότια Αφρική.

Τυροκομικά Προϊόντα

Τυροκομικά Προϊόντα

Χάρη στην ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της περιοχής, στην Άρτα παράγονται γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Στα φημισμένα τυροκομείατης περιοχής, μπορεί να βρει κάποιος ντόπιο γάλα, γιαούρτι, φέτα και κεφαλογραβιέρα Άρτας (Π.Ο.Π.), γαλοτύρι και ανθότυρο.

Η εξαιρετική ποιότητά τους φαίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία να είναι μερικές μόνο από τις χώρες όπου εξάγονται τα αρτινά τυροκομικά προϊόντα.

Θαλασσινά Προϊόντα

Θαλασσινά Προϊόντα

Οι σαρδέλες, η γάμπαρη (γαρίδα), οι τσιπούρες, οι πέστροφες, οι κέφαλοι, τα χέλια, το αβγοτάραχο και το χαβιάρι Άρτας είναι προϊόντα που έχουν ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια της τοπικής αγοράς και έχουν ζήτηση σε διεθνές επίπεδο, λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας και της εξαίσιας γεύσης τους.

“Γαρίδες; Ναι αλλά Αμβρακικού” μας λέει ο κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ στην ταινία του 1981 -Για τα μάτια σου μόνο-. Για τις διάσημες λοιπόν γαρίδες Αμβρακικού ο λόγος ή αλλιώς γάμπαρες όπως χαρακτηριστικά τις λένε στον Αμβρακικό.

Η φήμη τους ξεπερνά τα “στενά” όρια του Αμβρακικού κόλπου και φτάνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως χαρακτηριστικά είδαμε. Για αιώνες αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, μια βασική πηγή εισοδήματος των ψαράδων του κόλπου. Μια τοπική λιχουδιά που ανέκαθεν προτιμούσαν οι καλοφαγάδες, οι εύποροι αλλά και όλοι όσοι αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες.

Η γάμπαρη Αμβρακικού (Melikertus Kerathurus) είναι ένα ενδημικό είδος του κόλπου που ολοκληρώνει τον βιολογικό του κύκλο εντός του κόλπου. Έτσι, οι γάμπαρες του Αμβρακικού έχουν κάποια δικά τους χαρακτηριστικά, από τα οποία μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε. Τα μουστάκια τους είναι ιδιαιτέρως μακρυά, το ρύγχος τους προεξέχει αρκετά μπροστά από τα μάτια και η ουρά τους έχει έντονο μπλε, κόκκινο και κίτρινο χρωματισμό. Στη ράχη τους έχουν χρωματιστές ρίγες που είναι ιδιαιτέρως έντονες όταν ο βυθός στον οποίο ζουν είναι βραχώδης ή καλυμμένος με ποσειδωνία. Είναι αρκετά μεγάλες, αφού το εμπορεύσιμο μέγεθός τους υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά, αλλά αν κάτι τις κάνει τόσο ξακουστές είναι η μοναδική, ακαταμάχητη γεύση τους. Ένας θαλασσινός μεζές που δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη που έχει αποκτήσει!

Κτηνοτροφία & πτηνοτροφία

Κτηνοτροφία & πτηνοτροφία

Η περιοχή της Άρτας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, διαθέτοντας σύγχρονες μονάδες αιγοπροβάτων και πουλερικών.

Στις πρώτες στηρίζεται άλλωστε και η παράδοση της περιοχής στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, ενώ στο δεύτερο τομέα συναντάμε εταιρείες με ιστορία δεκαετιών, σημαντική παρουσία στο χώρο της παραγωγής και προϊόντα που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Εσπεριδοειδή & Ακτινίδιο

Εσπεριδοειδή & Ακτινίδιο

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Η Άρτα μετά το φημισμένο της Γιοφύρι είναι γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητας εσπεριδοειδή. Ιδανικές περίοδοι για να αγοράσετε τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι η περίοδος Νοέμβριος – Φεβρουάριος για τα πορτοκάλια και Νοέμβριος – Δεκέμβριος για τα μανταρίνια. Μάλιστα η περιοχή της Άρτας είναι τρίτη στην Ελλάδα όσον αφορά την παραγωγή εσπεριδοειδών, μετά την Αργολίδα και τη Λακωνία.

 

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Το ακτινίδιο είναι ένα από τα φρούτα που η παραγωγή του έχει καθιερωθεί στην Άρτα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η περιοχή ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ακτινιδίου, λόγω των χαρακτηριστικών του εδάφους της και του κλίματός της.

Ήδη το αρτινό ακτινίδιο εξάγεται στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία τον Καναδά και την Ινδία.

Click to listen highlighted text!